skip to Main Content

Banca Cooperatistă Victoria București

Banca Cooperatistă Victoria București a fost înființată în 1992 în București pentru a deservi comunitățile din și din jurul Bucureștiului. În perioada 1992-2015, strategia băncii a fost consolidarea și extinderea geografică prin fuziuni cu cooperative mai mici, în principal în zonele rurale din București și din județul Giurgiu (280.000 locuitori) un județ din categoria „Servicii bancare nesemnificative” cu doar 40 de agenții la nivel de județ. Aceste cooperative de credit au adăugat la Banca Cooperatistă Victoria București un număr semnificativ de membri cooperatori și sedii secundare cu importanță strategică pe piața de vânzări din sud-estul țării.

Cooperativele de credit absorbite, devenind sedii secundare ale Băncii Cooperatiste Victoria București, s-au remarcat prin creșterea portofoliului de clienți, dar și a membrilor asociați cu o dorință proeminentă de a dezvolta unitatea rezultată din fuziune. Astfel, Banca Cooperatistă Victoria București a ajuns la o poziție financiară stabilă și la un rol social în comunitățile pe care le deservește. În județul Giurgiu, un județ predominant rural, Banca este prezentă în municipiul Giurgiu – resedința județului–, în Mihăilești, unul dintre cele două orașe și în 6 din cele 51 de comune. Populația de peste 15 ani din aceste localități reprezintă 41% din populația județului. Banca deține aproximativ 10% din cota de piață a județului în serviciile bancare cu amănuntul destinate persoanelor fizice, cu cote semnificative de peste 20% în Bucșani, Florești-Stoenești, Frătești și Ghimpați.

Cooperativa de credit are ca obiectiv principal identificarea și răspunsul la nevoile membrilor săi, punând în același timp în practică principiile cooperatiste precum teritorialitate și cooperare între membri și organizații. Principalele provocări ale cooperativei sunt: 1) utilizarea cardurilor bancare și a instrumentelor de debit (cec, cambie și bilet la ordin), care vor stimula relația cu instituțiile nefinanciare, inclusiv împrumuturile acestora; 2) asigurarea accesului cooperativei la fonduri suplimentare sau activități generatoare de venituri; și 3) alinierea la cerințele reglementărilor europene.

Banca Cooperatistă Victoria București face parte din rețeaua cooperatistă CREDITCOOP și este afiliată la Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP (Casa Centrală) care asigură reprezentarea intereselor economice, financiare și legale ale băncilor cooperatiste afiliate.

Rețeaua CREDITCOOP are acoperire națională, cu un număr total de 801 de unități, dintre care 41 de bănci cooperative afiliate, unități cu personalitate juridică, 17 agenții proprii și un număr de 743 de agenții și puncte de lucru ale băncilor cooperatiste, a doua rețea teritorială dintre instituțiile de credit în România, respectiv 14% din cele aproape 6000 de unități bancare existente. Cele 550 de agenții și puncte care operează în zonele rurale reprezintă mai mult de jumătate din totalul unităților bancare prezente în acest domeniu. În prezent, ca urmare a fuziunilor operate, rețeaua CREDITCOOP este compusă din 34 bănci cooperatiste și 17 agenții
proprii. Sistemul CREDITCOOP este deținut de peste 600.000 de membri asociați și deservește peste 1.200.000 de clienți.

Modelul Băncii Centrale Cooperatiste CREDITCOOP și al băncilor sale cooperatiste afiliate oferă un exemplu unic de transformare a activităților financiare și de credit locale, la scară mică, ale cooperativelor de credit înainte de 2000, într-o operațiune bancară națională, conformă cu reglementările bancare naționale și cu supravegherea Băncii Naționale a României.

Studiul de caz în forma extinsă poate fi consultat la acest link.

 

Back To Top