skip to Main Content

Cooperativa Agricolă Fermierul Nădlăcan

Studiul de caz se concentrează pe o cooperativă agricolă specializată în comercializarea producției în sectorul cultură mare: grâu, porumb, floarea soarelui, sfeclă de zahăr, rapiță, soia, orz, ovăz și lucernă. Cooperativa Agricolă „Fermierul Nădlăcan” se află în Nadlac, județul Arad, România. Partenerii au demarat cooperativa deoarece erau nemulțumiți de slaba comercializare a produselor lor: cereale, plante tehnice și culturi oleaginoase, precum și de costurile ridicate de aprovizionare cu inputuri, rezultând în venituri mici din activitățile lor agricole. Scopul înființării cooperativei a fost îmbunătățirea calității și valorificării producției membrilor, obținerea pentru aceștia a unor prețuri mai bune, o aprovizionare mai eficientă cu inputuri și, astfel, creșterea veniturilor totale ale membrilor din activitatea agricolă.

De la înființarea sa, în numai 4 ani, cooperativa a ajuns la 19 membri, 3 sunt persoane juridice, 5 întreprinderi individuale, 9 persoane fizice autorizate și 2 persoane fizice. Astfel cooperativa este considerată cooperativă de gradul II. Suprafața agricolă a membrilor cooperatori individual este între 48 ha și 314 ha, împreună ajungând la o suprafață totală de peste 1600 ha, ceea ce reprezintă 12% din suprafața agricolă din Nădlac.

Cooperativa are deja trei proiecte cu finanțare PNDR Măsura 9.1 – Înființarea grupurilor de producători din sectorul agricol, Măsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole pentru sistem de recepție, condiționare și depozitare – siloz și pe Măsura 4.2 pentru dezvoltarea activității cooperativei. Cofinanțarea proiectelor s-a făcut cu împrumuturi bancare, garantate de unii membri. Numărul angajaților cooperativei a crescut constant, de la 2 angajați în 2016 la 5 angajați în 2020. În același timp, având în vedere cifra de afaceri a cooperativeșor  de cultură mare din România, în anul fiscal 2018 cooperativa s-a clasat pe locul 8 la nivel național.

După construcția spațiilor de depozitare, unul dintre obiectivele principale este achiziționarea întregii cantități de inputuri prin cooperativă, crearea unui depozit de inputuri care să servească toți membrii pentru a-i ajuta cu toate produsele necesare.

Cooperativa Agricolă Fermierul Nădlăcan caută în permanență soluții pentru problemele membrilor și este implicată în implementarea acestora prin relații directe pe care le-a stabilit cu furnizorii, clienții și autoritățile. Pentru problemele de politică publică pe care nu reușesc să le rezolve singuri, la nivel local, apelează la UNCSV – Uniunea Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – din România, unde sunt membri din iunie 2018.

Multe dintre problemele cooperativei provin din ecosistemul legal și de politici publice în care operează și de la actorii cu care interacționează – acestea au fost descrise în secțiunea privind mediul politic. Cele mai urgente probleme cu care se confruntă membrii și pe care cooperativa încearcă să le rezolve prin proiecte și lobby sunt: accesul la apă și irigații pe terenurile lor, proprietatea terenului / chirii și concurența neloială.

Studiul de caz în forma extinsă poate fi consultat la acest link.

 

Back To Top