skip to Main Content

Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja

Studiul de caz se axează pe o cooperativă agricolă specializată în comercializarea producției în sectorul legume-fructe: pepeni verzi, galbeni, ardei kapia și gogoșari, tomate, dovlecel, zucchini, ceapă verde, dovleac plăcintar de Halloween, varză de toamnă.

Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja își desfășoară activitatea în Comuna Gheorghe Doja, Jud. Ialomița, România, are 10 membri cu părți sociale și colaborează cu 50 de producători locali. Scopul înființării cooperativei a fost omogenizarea calității producției membrilor, accederea mai facilă la retail, optimizarea costurilor de producție și, astfel, creșterea veniturilor membrilor din activitatea horticolă.

Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja caută în permanență soluții pentru problemele cu care se confruntă atât cooperativa cât și membri și este implicată în implementarea acestora prin relații directe pe care le-a stabilit cu furnizorii, clienții și autoritățile. Pentru problemele de politică publică pe care nu reușesc să le rezolve singuri, la nivel local, apelează la FRULEG RO – Asociația Grupurilor și Organizațiilor de Producători Agricoli și HORT INTEGRA – Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor Horticole din România unde sunt membri.

Problemele cu care se confruntă cooperativa provin din cadrul legal și politicile publice în care operează și de la actorii cu care interacționează – acestea au fost descrise în secțiunea privind mediul politic. Cele mai urgente probleme cu care se confruntă membrii și pe care cooperativa
încearcă să le rezolve prin proiecte și lobby sunt: imposibilitatea accesării fondurilor europene până în prezent, distrugerea infrastructurii de irigații și lipsa procedurilor de consolidare, necesitatea modernizării infrastructurii foarte veche și lipsa forței de muncă.

Studiul de caz în forma extinsă poate fi consultat la acest link.

Back To Top