skip to Main Content
Politici Publice In Favoarea Economiei Sociale – Pe Când și în România?

Politici publice in favoarea economiei sociale – pe când și în România?

Peter Utting, expert al Națiunilor Unite explică aici în 3 minute de ce trebuie sprijinită economia socială și solidară și ce politici publice ar trebui adoptate.

Națiunile Unite sprijină economia socială și solidară pentru că ea contribuie masiv la atingerea obiectivelor SDG. Fără politici publice adecvate aceasta nu se poate însă dezvolta. În Uniunea Europeană acest sector este important fiind rezultatul a zeci de ani de evoluție și a unor politici adecvate. Prin simpla integrare în Uniunea Europeană România nu a căpătat și o economie socială puternică. Mai avem multe de făcut mai ales la nivelul politicilor publice. Unele țări din afara UE dar cu probleme sociale și economice similare cu ale României – inegalități, un mediu rural sub-dezvoltat, mici fermieri fără acces la credit și piețe, etc – au îndrăznit reforme curajoase pe care România întârzie să le facă.

Politicile publice nu trebuie să fie contradictorii. Degeaba am dat o lege a economiei sociale dacă întreprinderile din acest sector nu sunt eligibile pe majoritatea programe,or de sprijin destinate întreprinderilor, de exemplu! Degeaba cooperativele și fromele asociative ale fermierilor sunt eligibile și primesc punctaj suplimentar pe PNDR daca ratele de co-finanțare sunt mari – de exemplu la procesarea produselor agricole de 50% iar formele asociative nu au capacitatea de a atrage fondurile necesare achitării co-finanțării. Multe din aceste măsuri sunt doar forme fără fond care dau impresia că se sprijină un sector fără ca în realitate să se facă ceva concret.

Puteți urmări lecția în 3 minute aici  https://www.youtube.com/watch?v=Cnh-dRNa914&feature=youtu.be

Puteți citi raportul complet aici https://www.unrisd.org/flagship2016-ch…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back To Top