skip to Main Content

Ancuța Vameșu, Fondatoare

Ancuța a fost activă în sectorul neguvernamental din România din anii ’90 când a inițiat și proiectat o serie de programe de dezvoltare a societății civile. De atunci încoace, ca formator, consultant sau evaluator pentru ONG, întreprinderi sociale,  autorități publice, finanțatori a proiectat și supervizat programe de sprijin pentru ONG, CAR,cooperative, programe de dezvoltare economică locală și a economiei sociale în România și câteva din țările vecine. Experiența profesională a dobândit-o lucrând în organizații cum ar fi  Delegația Comisiei Europene în România, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile – FDSC, Fundatia Parteneri pentru Dezvoltare Locală, ca membră în Grupul de Experți pentru Economia Socială al Comisiei Europene 2012-2014 și a Comisiei Internaționale a CIRIEC.  Ancuta a fondat în 1996 si a fost primul director al FDSC, a inițiat Institutul de economie socială în cadrul FDSC în 2010  și în 2013 Laboratorul de solidaritate. Ancuța a proiectat și derulat programe de dezvoltare locală inclusiv prin economia socială în zona Oltenia de sub Munte Horezu Vâlcea  Novaci Gorj și în câteva comune din lunca Dunării în județul Călărași, având de asemenea intervenții în numeroase alte comune din sudul țării. În prezent Ancuța este Înalt consilier din partea Uniunii Europene pentru implicarea societății civile în Republica Moldova. Ancuța este inginer, are un Master în Administrație Publică și studii post-universitare de economie socială la European Research Institute on Cooperatives and Social Enterprises EURICSE și în domeniul evaluării politicilor publice la University of Galway.

Adrian Secal, Secretar

Specialist in economie sociala si dezvoltare comunitara, cu aproape 20 de ani de experienta in sectorul neguvernamental in domenii cum ar fi antreprenoriat social, dezvoltare rurala, management de programe de finantare, servicii sociale, educatie nonformala si formare. Manager de proiect cu experienta de aproape 10 ani, inclusiv in proiecte cu finantare europeana, avand ca interese leadership-ul, dezvoltarea capacitatilor organizationale, dezvoltarea de afaceri si managementul schimbarii. Formator in domenii cum ar fi antreprenoriat, management si scriere de proiecte si metode de educatie nonformala. Cu o dorinta continua de a invata si de a ma inova permanent, a facut  studii de Executive MBA la Maastricht School of Management Romania. Cred cu tarie ca oamenii sunt cele mai importante resurse ale unei organizatii si promovez o cultura a succesului si a dezvoltarii continue. Consider ca reusitele de maine sunt rezultatele actiunilor de azi si a invatamintelor de ieri.

Irina Sînziana Opincaru, Cercetător

Irina Opincaru este sociolog, in prezent doctorand la Scoala Doctorala de Sociologie de la Universitatea din Bucuresti, cu o teza intitulata “Participarea comunitatii in gestionarea proprietatii comune: studiul comparativ al obstilor si composesoratelor din Romania” din 2016. Detine diplome de licenta si master (acordate in 2010 si 2012) in Sociologie, Universitatea din Bucuresti. Are o vasta experienta de cercetare, atat academica, cat si aplicata, in domeniile cooperatiei, economiei sociale si excluderii financiare, fiind cercetator la Institutul de Economie Sociala din cadrul Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile  din Romania. Irina a lucrat in proiecte mari europene, cu diverse metodologii, pentru colectarea si prelucrarea datelor cantitative si calitative, avand, de asemenea, abilitati in planificarea evenimentelor si scrierea de rapoarte. A fost membru activ al micii si entuziastei echipe a proiectului “Romanian Mountain Commons –  Associative Environmentality”.

Monica Vasile, Cercetător

Monica este antropolog de mediu. A obținut un doctorat în Sociologie la Universitatea din București, cu o disertație despre reînființarea post-socialistă a obștilor și composesoratelor românești. A lucrat ca fellow și cercetător la instituții europene de prestigiu, ca membră  a unor grupuri interdisciplinare și a lucrat, de asemenea, ca expert socio-economic pentru proiecte de conservare a naturii desfășurate de organizații internaționale, cu implicații concrete pentru viața comunităților carpatice. Activitatea ei combină practica academică cu cea aplicată, documentând lumile sociale și ecologice de pe toată suprafața Munților Carpați, cu un accent special pe păduri, pășuni și relațiile om-animal. În ultimii cincisprezece ani, Monica a efectuat cercetări etnografice extinse și sondaje sociologice. Recent, a condus proiectul “Romanian Mountain Commons – Associative Environmentality”, un studiu amplu a 330 de obști și composesorate din România.

Back To Top