skip to Main Content

Cooperativa Agricolă Argedava

Cooperativa a fost înființată în 2019 și are în prezent 5 membri, întreprinderi de tineri fermieri – fermieri la început de drum, stabiliți recent în sudul României. Cooperativa este implicată în principal în marketingul producției membrilor către lanțuri de supermarketuri multinaționale din ce în ce mai interesate să cumpere legume proaspete locale ca răspuns la preferințele clienților.

Cooperativa a fost înființată de un tânăr fermier – care a început să facă agricultură în 2009 – un fost angajat în sectorul financiar din București, care în urma crizei financiare a decis să investească și să înceapă o fermă într-un sat din apropierea Bucureștiului – Novaci, județul Giurgiu. A început o fermă de tomate, cultură hidroponică de 1,15 ha – finanțată tot printr-un
proiect UE – cu depozit și linie de prelucrare primară. În 2019 a inițiat formarea unui grup de tineri fermieri profesioniști din sectorul legumelor – majoritatea cu studii superioare, cu studii în agricultură – sub forma unei cooperative.

Cooperativa este încă sub controlul inițiatorului a cărui fermă reprezintă peste 58% din mărfurile vândute de cooperativă. Cooperativa îi folosește depozitul, neavând încă un depozit propriu. De asemenea, acest cel mai mare fermier gestionează direct vânzările cooperativei către comercianții cu amănuntul și este plătit de cooperativă pentru această activitate.

Cooperativa nu are încă o strategie de dezvoltare clară – membrii se concentrează încă pe dezvoltarea fermelor proprii, majoritatea fiind începători în agricultură. Cooperativa este privită mai ales ca un instrument pentru facilitățile fiscale și optimizarea costurilor fiscale ale
fermierilor decât o afacere comună care ar putea prelua multe dintre funcțiile pe care membrii le îndeplinesc acum în mod individual.

Importurile din alte țări ale UE pentru a continua să vândă nu sunt o opțiune bună, întrucât cooperativele sunt văzute ca promotori ai mărfurilor românești produse local și vânzarea de produse străine le-ar afecta imaginea și încrederea consumatorilor în cooperativele românești.

Studiul de caz în forma extinsă poate fi consultat la acest link.

 

Back To Top