skip to Main Content

Cooperativa Agricolă Lunca Someșului Mic 

Cooperativa a fost înființată în 2013 și are în prezent 15 membri, toți producători locali de legume, având fermele situate în împrejurimile Cluj-Napoca, unul dintre cele mai mari orașe din România. Cooperativa este implicată în principal în comercializarea producției membrilor către lanțuri multinaționale de supermarket-uri care sunt din ce în ce mai interesate să cumpere legume proaspete locale, ca răspuns la preferințele clienților.

Cooperativa a fost înființată cu sprijinul unei fundații locale care a facilitat formarea inițială a grupului de fermieri, i-a ajutat cu planificarea strategică și de afaceri și angajarea managerului profesionist / director executiv pentru vânzări.

Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă în fiecare an cooperativa Lunca Someșului este sezonalitatea legumelor din România. Datorită temperaturilor scăzute și a serelor insuficiente, cooperativa se confruntă anual cu 3 luni de activitate financiară foarte scăzută și profitul din vânzări nu este suficient pentru a acoperi cheltuielile. În aproximativ 3 luni (15 decembrie – 15 martie), cooperativa acoperă aproximativ 10% din cheltuielile cu chiria, impozitele și salariile cu banii proveniți din profitul din vânzări.

Conform legii, Cooperativa are dreptul legal de a vinde legume de la producători din afara Cooperativei (nu mai mult de 30%), dar în acea perioadă de timp, se găsesc foarte puține pe piață, din același motiv. Importurile din alte țări ale UE pentru a menține vânzările nu sunt o
opțiune bună, deoarece cooperativele sunt văzute ca promotori ai mărfurilor românești produse local, iar vânzarea de produse străine ar afecta imaginea și încrederea consumatorilor în cooperativele românești.

Studiul de caz în forma extinsă poate fi consultat la acest link.

 

Back To Top