skip to Main Content

Grupul UNICA SCA

Serele F&L din Almería din Spania de Sud-Est sunt considerate „grădinile de legume” din Europa, deoarece acestea produc peste 2,7 milioane de tone de produse proaspete, aduc o cifră de afaceri anuală în 2018/2019 de 2.228,0 milioane euro și oferă 80 % din produse către export (în aceeași perioadă), în principal către alte țări europene. Sectorul agricol oferă locuri de muncă pentru 76.000 de persoane. Producția agricolă reprezintă 25 % din PIB-ul agricol regional. În plus, bogăția sa este distribuită pe scară largă. Cu toate acestea, numeroasele cooperative din zonă îndeplinesc, mai mult sau mai puțin, aceeași funcție și concurează pentru aceiași clienți.

În ultimii 15 ani a existat un sentiment general că cooperativele din Almería trebuiau să se integreze, să crească și să reducă numărul cooperativelor care ocupă această zonă geografică relativ mică și piața F&L. Sectorul agricol din Almería se confruntă în prezent cu piețe mature, prețuri în scădere și concurență atât din partea țărilor europene, cât și din partea țărilor terțe. Cooperativele din Almería se confruntă cu un viitor dificil. Cu toate acestea, încercările anterioare de a se integra nu au avut succes.

UNICA GROUP SCA, înființată în 2009, a decis să funcționeze ca o cooperativă de nivelul doi, cu scopul de a promova integrarea în rândul miilor de agricultori care doreau un nou mod de a lucra împreună pentru a-și îmbunătăți poziția competitivă, serviciul pentru clienți și satisfacția consumatorilor finali. Principala provocare abordată a fost: Cum să concurăm pe piețe mature și să asigurăm durabilitatea (economică, socială și de mediu)?Alte aspecte includ: 1) Cum se reconciliază creșterea economică cu angajamentul membrilor și cum se menține capitalul social?; 2) Cum să menținem identitatea cooperativei?; 3) Cum se pot desfășura/ întreține activități de afaceri inovatoare și durabile?

Studiul de caz în forma extinsă poate fi consultat la acest link.

Back To Top